RT Metropolis - шаблон joomla Окна

Kaçkar Dağı - Ülkeli Rotası

12
Kilit ip boyu. Zorluk: 7 (-)

DAĞ-ROTA ADI: Kaçkar Dağı Kuzey Sırtı (3937 m.) Ülkeli Rotası

EKİP: Emrah ÖZBAY

İlyas ÖZER

TARİH: TEMMUZ 2012

SÜRE: 6-10 saat

ROTA DERECESİ: TD (TD+)(çok zor ) IV, VII- ROTA UZUNLUĞU: 1200 m.(yaklaşık)

ROTA ÖZELLİĞİ: Rota Büyük ve Küçük Buzul arasındaki sırtı izliyor. Kolay yüzeyde başlayan tırmanış, sırtın üzerinden- soluna yakın- olarak devam ediyor. Uzun sırtta rota bulmak zor. Emniyet imkanı oldukça fazla olan kaya çürük. Oldukça emniyetli ve zor çatlak hattı tırmanışı daha keyifli hale getiriyor.

KAMP: Mezovit düzlüğü, Öküz Yatağı

 

 

KAÇKAR DAĞLARI

Kaçkar Dağları alışık olduğumuz tırmanış tarzından oldukça farklı. Türkiye’nin kuzeydoğu ucunda yer alan bu dağlar, başka dağların, yürüyüş rotalarının, yaylaların ve haliyle turizmin gölgesinde kalıyor. Ne kadar çok insan geliyor gibi görünse de, durum göründüğünden oldukça farklı. Birkaç zirvenin, ancak birkaç rotası yıl içinde dağcıların ziyaretine uğruyor. Oysa ki çok farklı tırmanış tarzları sunan Kaçkar Dağları yeni, eğlenceli ve zorlu rotalara ev sahipliği yapabilir. Çok kısa bir yürüyüş günü içinde bile, birkaç çıkılmamış hattı –sırt, kulvar, duvar, baca ve buz- görmemek mümkün değil. Kaçkar yeni rotalar bekliyor.

İklim; sis ve yağışın eksik olmadığı bu dağlar için en uygun sezon ağustos ve eylül aylarıdır. Havanın daha açık olduğu bu dönemlerde tırmanış zamanı daha uzun, kaya daha kuru ve buz ortadadır. Kış sezonu için ise karın daha çok oturmuş olduğu şubat sonu ve mart başı uygun olabilir.

Kaya; Kaçkarların genel kaya yapısı oldukça çürüktür, ancak dikleşen kaya sağlam, emniyetli ve eğlenceli çatlak tırmanışları sunabilir. Gece- gündüz sıcaklık farkının yüksekliği, nem ve yağış nedeniyle kaya parçalanması oldukça üst düzeydedir.

Buzul; Türkiye’de buz tırmanışı yapılabilecek ender dağlarımızdan birisidir, Kaçkarlar. Büyük yamaç ya da vadi buzullarına, kulvarlara ve bacalara sıkışmış eski buzul kalıntıları eşlik eder. Buzun kalitesi tartışma götürse de, ılıman bir ülkenin dağlarına göre - özellikle mevsim doğru seçilmişse- güzel olanaklar sunar. Örneğin; buz tırmanmak isteniyorsa ağustos ve eylül ayları en uygun dönem olacaktır, ancak bu dönemde siyah-kahverengi kirli buzla, eriyen karın ortaya çıkardığı çürük kaya etaplarıyla, buzul çatlakları ve rimayelerle (kar veya buz ile kaya arasındaki boşluklar) uğraşmakta kaçınılmaz olacaktır. Temmuz ayı ise – ne kadar hava daha stabil hale gelmese, öğlene doğru bozmaya başlasa da- buzul üstünde ya da kulvarlarda ki sert kar (güneş görmeye başladığında kar hızla yumuşar ve taş düşmeye başlar) ile daha hızlı ve eğlenceli tırmanışlar sunacaktır.

4 5
Giriş Zorlukları Yan geçiş

 

7 9
Giriş Zorlukları Yan geçiş

 

14 15
Zirveye yaklaşım Zirve. 3.937 mt.

 

2 1
Kamp yerinden rota görünümü Rota detay çizim

 

 

3
İsmet ÜLKELİ

İsmet Ülkeli: (1938-2012)

1938’ de Manisa’da doğan İsmet Ülkeli, 2012 yılının Mart ayında doğduğu şehirde hayata gözlerini kapadı. Yıllarca atletizmle uğraştı. 16 yaşındayken kendini rahatça ifade edebildiği dağlarıyla tanıştı. Kayak eğitmenliği yaptı. Dağcılık Federasyonu’ nun kuruluşundan bu yana birçok kurulunda aktif olarak yer aldı ve eğitmenlik yaptı. Dönemi içinde zorlu teknik tırmanışlar gerçekleştirdi.

Dağlara adadığı hayatında, hep bir parçası olamadığı, sistemle çatıştı. Öyle ki hastanede memur olarak çalıştığı görevinden, emekliliğine iki sene kala istifa etti ve dağlarla daha iç içe bir hayat yaşadı. Spil’de inşa ettiği kulubesinde, çoğu zaman, eksik olmayan misafirleriyle, mütevazi bir yaşam paylaştı. Hayatının son yıllarında bile -bir çok önemli tıbbi operasyonlar geçirmesine rağmen- gönül verdiği dağlarından uzaklaşamadı. Dağları ve dağcılığı birçok insana öğretti.

 

FOTOĞRAF GALERİSİ

 

 

 

 

 

 

 

Lütfen Yorum Yazın

0
Kabul Ediyorum.

Yorumlar

  • Hiçbir Yorum Bulunamadı

Turkish English French German Russian Spanish

Sitede Ara

Son Yorumlar

Ziyaretçi (Evren Hekimoğlu)
Işıklar içinde yat....Seni unutmayacağız.
Eiger Kuzey Duvarı in Web Site Makale
Ziyaretçi (ygtrsln)
bir kere ağzından olumsuz bir söz duymadım. sen nasıl iyi bir insansın. hatıramda hep tebessümle kal...
Eiger Kuzey Duvarı in Web Site Makale
Ziyaretçi (M. Gökmen Gungor)
Huzur içinde yat. Kimse seni unutmayacağız...
Eiger Kuzey Duvarı in Web Site Makale
Ziyaretçi (durukan)
Beyaz doruklardan mavi sulara... Ne diyeyim... Huzur içinde uyu kardeşim...
Eiger Kuzey Duvarı in Web Site Makale
Ziyaretçi (Mahir Koroglu)
Bu tırmanışın devamında da başarılar dilerim. Yolunuz açık olsun
Eiger Kuzey Duvarı in Web Site Makale

Destek

tdf off     

 

zirve off

iytu off

adb off